Online marketing impact op de muziekindustrie

Voor mijn afstudeeropdracht  heb ik onderzoek gedaan naar  ‘hoe een artiest zichzelf  online moet profileren om aan de wensen van zijn volgers te voldoen’. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de doelgroep van Electronic Dance Music (nader te noemen: EDM) voornamelijk binnen Facebook zoekt naar producers en dj’s in deze muziekindustrie. Daarnaast is het voor professionals belangrijk dat een producer of dj beschikt over een relevante en actuele website. Check hier de visuals van het onderzoek.

YouTube versus Facebook
Voor dit onderzoek zijn als eerst diepte-interviews uitgevoerd met zowel professionals als liefhebbers van EDM. Hieruit blijkt dat YouTube in populariteit afneemt en de doelgroep video’s bij voorkeur op de Facebookpagina van een artiest bekijkt. De reden hiervoor is dat alle vormen van content samenkomen op een eigen Facebookpagina. De doelgroep wil namelijk zoveel mogelijk van een artiest te weten komen in een zo kort mogelijke tijd.

Alternatief voor platenverkoop
Omdat de inkomsten uit platenverkoop daalt, zijn artiesten genoodzaakt een ander verdienmodel in te zetten. Hier is social media, met name Facebook, zeer geschikt voor. Professionals zoals A&R (Artist & Repertoire) kijken bijvoorbeeld naar de populariteit van een artiest op Facebook om te bepalen of deze artiest interessant voor hen is om zaken mee te doen. Een A&R is de afdeling van een platenmaatschappij die op zoek gaat naar nieuw talent (een artiest of band) en de muzikanten in hun artistieke ontwikkeling begeleidt. Verder is social media nodig voor de promotie en de geloofwaardigheid van het artiestenbestaan.

De juiste vorm van content
Maar welke content publiceert een artiest op de Facebookpagina om betrokkenheid en online vindbaarheid te vergroten? Daar zijn verschillende acties voor nodig aangezien het algoritme van Facebook domineert. Het is een kwestie van waardevolle content creëren in combinatie met Facebook adverteren.  Een artiest kan bijvoorbeeld een nieuwe plaat promoten via Facebook adverteren. Hierdoor stijgt het aantal views op deze plaat waardoor deze artiest interessanter is voor professionals. De doelgroep klikt hierbij sneller op een advertentie die op hun tijdlijn verschijnt dan een advertentie in de rechterkolom van Facebook. Zij klikken vaker op een advertentie die niet in de rechterkolom staat. Dit komt doordat tijdlijn advertenties zowel op mobiel als desktop beschikbaar zijn. Dit is gebleken uit een A/B test die gehouden is onder de doelgroep.

Liefhebbers van EDM vinden videobeelden op de Facebookpagina van een artiest erg belangrijk. Ze geven de voorkeur aan een combinatie van Live video en Aftermovie. Door middel van Live video is real time interactie met volgers mogelijk, dit vergroot de betrokkenheid. Aftermovie geeft  de juiste sfeerimpressie van de evenementen waar de artiest aanwezig is en is daardoor een goed middel om indruk te maken op prospects. Dit blijkt uit de A/B test die gehouden is onder de doelgroep waarbij gevraagd werd naar voorkeur en onderbouwing. Facebook stories is minder populair onder liefhebbers van EDM, omdat zij foto’s van een artiest willen kijken wanneer het hen uitkomt.

‘One page’ website
Voor de website van een artiest is er gekeken naar best-, good- en bad practices. Daarnaast is er een prototype gemaakt die door middel van een usability test is voorgelegd aan de doelgroep. Hieruit blijkt dat een ‘one page’ website voldoet. Voor een ‘one page’ website is WordPress zeer geschikt. De informatie op een ‘one page’ website is gebruiksvriendelijk te vergaren omdat de gebruiker alleen maar hoeft te scrollen of swipen. Hierdoor vervalt de navigatie en laadtijd van pagina naar pagina. Een artiest moet daar zeker gebruik van maken en daarnaast op de ‘one page’ website in ieder geval de volgende locaties of pagina’s toevoegen: Home, Muziek, Biografie, Foto’s en Contact.

Online personaliseren
Door middel van een website is het voor een artiest mogelijk zichzelf in een gepersonaliseerde omgeving te profileren. Het design is dus afhankelijk van hoe een artiest wil overkomen op professionals en fans. Wat betreft structuur en content zijn er wel een aantal terugkerende elementen die de doelgroep graag terugziet op de website. Dit is door middel van verschillende A/B tests onder de doelgroep vastgesteld. Zij geven aan dat de social media knoppen op de website het meest opvallen als deze rechtsboven staan. Aangezien social media van grote waarde zijn voor artiesten is dit de beste plek om deze knoppen te plaatsen. Daarnaast doet een artiest er goed aan om zowel SoundCloud als YouTube op de website terug te laten komen. YouTube vanwege het beeldmateriaal en SoundCloud, omdat deze meerdere sets in een lijst heeft staan. Spotify is een optie als een artiest rechten heeft om hier op te publiceren.

De menuknoppen voor het navigeren naar de juiste locatie op een ‘one page’ website zijn het meest overzichtelijk als deze horizontaal worden gepresenteerd. Hetzelfde geldt voor de profielfoto van een artiest, omdat deze pagina vullend en passender is dan een verticale variant. Wat betreft het formaat van de foto’s op de website gaat de voorkeur van de doelgroep uit naar vierkante foto’s ten opzichte van diverse formaten foto’s.

Conclusie
Een artiest kan dus het beste starten met een Facebookpagina voor het publiceren van content en daarnaast een ‘one page’ website voor profileren op professioneel niveau in een gepersonaliseerde omgeving. Met behulp van Search Engine Advertising kun je bezoekers naar je website en Facebookpagina begeleiden. Dit is mogelijk door middel van Google Adwords, Bing Ads en Facebook Business.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s