Degene die net als ik PDS hebben, hebben vast wel eens van het Fodmap dieet gehoord. Met dit dieet ga je als het ware ‘onderzoeken’ door te experimenteren met het toevoegen en weglaten van bepaalde voedingsgroepen. Het is geen makkelijk dieet dus het verstandig dit te doen onder begeleiding van een diëtist. Ik ben er in ieder geval vol goede moed aan begonnen en hoop er snel achter te komen welke voedingsgroep mijn klachten veroorzaakt. In deze blog deel ik een aantal gerechten die je in ieder geval mag eten tijdens de eliminatiefase.
Maaltijdsalade met forel
Wat heb je nodig?
- Forelfilet
- Fetakaas (witte salade kaas)
- Tomaat
- Komkommer
- Olijven
- Paprika
- Spinazie of andere (gemengde) sla
- Gemengde noten, behalve pistache of cashew
- Olijfolie, peper en zout naar smaak
- Hamburgers (ongekruid)
Hoe maak je het?
- Was de sla en verdeel over 1 of meer bord(en)
- Snijd de komkommer, paprika en tomaat
- Garneer de salade met alle ingrediënten en besprenkel tot slot met olijfolie, peper en zout naar smaak.
Classic glutenvrije hamburger
Wat heb je nodig?
- Bacon
- Cheddar
- Tomaat
- Komkommer
- Olijven
- Sla
- Glutenvrij (meerzaden) bollen
- Ketchup en mayonaise naar smaak
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 – 220°C
- Snijd ondertussen de komkommer en tomaat in plakjes
- Leg de burger(s) op een bakplaat en bak deze 10 minuten in de oven
- Bak na 10 minuten de bacon en broodjes nog mee voor 2 minuten
- Open de oven en leg direct de cheddar kaas op de burger(s)
- Beleg ondertussen de broodjes met alle ingrediënten
Let op! Bovenstaande gerecht moet gemaakt worden met 100% mais taco’s dus niet zoals op deze foto mais tortilla/wraps. Hier zitten namelijk wel fodmaps in en dat heb ik geweten.
Wat heb je nodig?
- Mais taco’s
- Olijven
- Paprika
- Tomaat
- Komkommer
- Sla
- Gezeefde tomaten
- Parmigiano kaas
- (Kip)gehakt
- Chilipoeder, paprikapoeder, kerriepoeder een Italiaanse kruiden naar smaak
Hoe maak je het?
- Marineer de (kip)gehakt met chilipoeder, paprikapoeder, kerriepoeder en Italiaanse kruiden naar smaak.
- Snijd de paprika, komkommer en paprika
- Verwarm de oven voor op 200 – 220°C
- Bak het (kip)gehakt op middelhoog vuur in de pan en voeg hier de paprika aan toe
- Verwarm de taco’s voor 5 minuten en voeg ondertussen de gezeefde tomaten toe in de pan met (kip) gehakt en paprika
- Tenslotte beleg je de taco’s met alle ingrediënten
Quinoa met kabeljauw
Wat heb je nodig?
- Kabeljauwfilet
- Fetakaas (witte kaas)
- Taugé
- Sperziebonen (één van de weinige bonen die wel mogen)
- Quinoa
- Sojasaus
- Peper, zout, olijfolie
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Breng water aan de kook voor de quinoa een zet een wokpan op middenlaag vuur
- Besprenkel de kabeljauw met olijfolie, peper en zout en bak de kabeljauw in 8-12 minuten gaar
- Kook ondertussen de quinoa volgens de verpakking en bak de groenten op middenhoog vuur in de wokpan
- Verdeel alle ingrediënten op een bord en strooi er fetakaas overeen
- Voeg eventueel sojasaus naar smaak toe
Fodmap proof courgetti
Wat heb je nodig?
- (Kip)gehakt
- Parmigiano kaas
- Courgetti
- Pijnboompitten
- Gezeefde tomaten
- Paprika
- Olijfolie, kerriepoeder, paprikapoeder, chili poeder en Italiaanse kruiden
Hoe maak je het?
- Marineer het (kip)gehakt met de kruiden en verwarm de oven voor op 180°C
- Bak de (kip)gehakt op middelhoog vuur en snijd ondertussen de paprika
- Leg de pijnboompitten op een bakplaat en besprenkel met olijfolie
- Voeg de paprika en de gezeefde tomaat tomaat toe in de pan
- Bak de pijnboompitten enkele minuten in de oven
- Voeg de courgetti toe in de pan en roer alles goed door
- Verdeel het gerecht op een bord en bestrooi met pijnboompitten en Parmigiano kaas
Dat was het voor nu. Waarschijnlijk volgen er nog een aantal gerechten aangezien ik nog wel even aan het ‘fodmappen’ ben. Ik gebruik zelf een handige app en deze lijsten om te checken of ik iets wel of niet mag.