eSports – It’s in the game

Begin oktober was ik voor mijn werkgever aanwezig op eDay, hét event van het jaar van Emerce. Een event met verschillende sessies over trends, ontwikkelingen en inzichten binnen de Online Marketing. De laatste sessie ging over eSports door Wouter Sleijffers CEO van Fnatic, een toonaangevende eSport organisatie. Als je nagaat dat er zoveel toeschouwers afkomen op eSports is de link met adverteren voor menig marketeer snel gelegd. Maar waarom wordt hier in Nederland nog zo weinig gebruik van gemaakt? En wat zijn de voordelen ten opzichte van andere kanalen? Lees het in deze blog.

Wat is eSport?
Voor degene die nog helemaal niet bekend zijn met eSport, volgt hier een korte uitleg. eSport, ook wel elektronische sport genoemd, is op professioneel niveau voor een groot publiek de strijd aan gaan met je tegenstander door middel van gaming. Dit kan op twee manieren gevolgd worden zowel online als offline. Bij online (YouTube) volgen is het streamen van de game voldoende en betaalt de toeschouwer een x bedrag om de game te kunnen volgen middels een abonnement. Voor het offline volgen gaan duizenden toeschouwers naar stadions om live hun favoriet te aanschouwen en aan te moedigen. Zowel online als offline bieden mogelijkheden tot adverteren, omdat je namelijk op grote schaal bereik hebt.

Stereotypering
Er zijn verschillende redenen te noemen waarom nog te weinig gebruik wordt gemaakt van het adverteren via deze weg. Zoals de stereotypering die er is van gamers ,waarbij het gamen wordt gezien als zinloos tijdverdrijf en de gamers worden afgeschilderd als dik, lui en sociaal geïsoleerd. Terwijl het wereldwijd een miljoenenindustrie is lopen wij in Nederland nog achter de feiten aan en dat is zonde. Want als je nagaat dat er zowel online als offline duizenden toeschouwers afkomen op deze eSports is het een gemiste kans om hier als adverteerder geen gebruik van te maken.

Kanaalkeuze
Arena’s gevuld met duizenden toeschouwers die kijken naar gamende gamers. Toeschouwers die voornamelijk bestaat uit jong mannelijk publiek, die onder de doelgroep millenials vallen. Millenials, beter bekend als de ‘moeilijk te bereiken doelgroep’, die zowel via YouTube als in stadions in aanraking kunnen komen met merken. Maar het grootste branding potentieel wordt gevonden in het online, YouTube, publiek. Advertenties en banners zijn niet alleen aanzienlijk goedkoper dan traditionele reclames, maar eSports blijft ook nog eens groeien met een snel tempo. Toeschouwers kijken nu al in 26 verschillende talen over 14 platforms, van Twitch naar Yahoo. Merken die hierop willen adverteren kunnen zelf kiezen welk platform het beste bij hun past.

Kort samengevat, eSport is booming business. Geschat wordt dat de wereldwijde inkomsten in 2020 1,5 miljard zijn. Een groeiende industrie die kansen biedt op het gebied van online marketing. Naast YouTube gaan Facebook en Snapchat ook volgen op het gebied van live streaming van deze events. Dit wordt dus het volgende kanaal om op in te zetten als je doelgroep zich hier bevindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s