10 tips voor het verkrijgen van meer volgers op een blog/column

Gepubliceerd op 12 oktober 2015

Even een korte introductie. Katy Boer is Online Editor bij het bekende vrouwenblad VIVA. Zij schrijft een online column genaamd Op sportdate met Kate. Ik ben benieuwd wat het succes achter een goedlopend column is en hoe je meer volgers kunt krijgen. Hiervoor heb ik een interview gehouden met deze mediaprofessional die de opleiding Communicatie heeft gevolgd. Hieruit zijn de volgende tips gekomen:

Herkenbaarheid
Je lezers moeten zich in je kunnen herkennen als ze het artikel lezen. Dus schrijf ik heel open en eerlijk, dat ik heus wel zenuwachtig ben voor mijn eerste les paaldansen en dat ik naderhand inderdaad spierpijn had en onder de blauwe plekken zat.

bron: Schutterstock

bron: Schutterstock

Interactie
Zorg dat je lezers de interactie met je aan kunnen gaan. Dus bijvoorbeeld onder het artikel, je Facebook post of Tweet. Op mijn rubriek Op sportdate met Kate op VIVA.nl krijg ik soms weleens reacties en daar reageer ik altijd op. Ook leuk: als mensen suggesties geven daar ook daadwerkelijk op ingaan (mits het natuurlijk goed aansluit op je blog). Ik laat dit ook altijd terugkomen in m’n artikel, zodat mensen zien dat ik er iets mee gedaan heb.

bron: Imagzin

bron: Imagzin

Regelmaat
Post met regelmaat, dan weten je volgers ook waar ze aan toe zijn. Mijn rubriek komt om de week online en dat is volgens mij prima. Wekelijks zou wat veel worden – mensen gaan het dan ook echt niet zelf uitproberen.

bron: Elsevier

bron: Elsevier

Beeld
Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden, toch? Zorg dus voor veel en duidelijk beeld. Kies ook wat voor beeld past bij je artikel of blog. Bij mijn sportartikelen zijn het altijd telefoon-foto’s, zodat de lezers ook echt zien dat de foto’s tijdens de les zijn gemaakt en ik ook écht meedoe met de les.

Bron: Carsten Rehder Getty Images

Bron: Carsten Rehder Getty Images

Up-to-date
Blijf vernieuwend en loop niet achter de trend aan. Heel leuk om een artikel te schrijven over Bootcampen, maar dat heb je inmiddels op elke site/blog wel voorbij zien komen. Ik kies daar dus bewust niet voor. Wel heb ik bijvoorbeeld een les Pole Fitness gevolgd, redelijk nieuw en volgens mij echt zo’n sport waar men niet snel aan durft te beginnen.

bron: M creative

bron: M creative

SEO
Als je niet gevonden wordt, leest niemand je blog. Natuurlijk zijn er mensen die via Facebook, Twitter of de site zelf op mijn artikel komen, maar er zijn ook lezers via Google terechtgekomen bij mijn artikel. Zorg dat je een passend zoekwoord en een kort maar krachtige meta-omschrijving (dat wat zichtbaar wordt in de zoekmachines) kiest.

bron: iclarity

bron: iclarity

Doelgroep
De tekst die je schrijft moet goed aansluiten bij je doelgroep. Kijk, sporten is momenteel heel hip en iedereen eet gezond, maar doet de VIVA-lezeres dat ook? Ja, maar ze is geen zogenoemde fitgirl. Dus dat is ook niet de insteek van het artikel.

bron: Karel Geenen

bron: Karel Geenen

Social media
Delen, delen, delen! Niemand gaat je blog lezen als ze niet weten dat ‘ie er weer opstaat. Zorg daarbij dat je deelt op momenten dat er veel mensen online zijn (er zijn hier al talloze onderzoeken naar gedaan). Werkt dat niet? Probeer gewoon wat uit. Dus de ene week op woensdagmiddag, de andere week op zondagavond. Dan spreek je misschien ook weer andere mensen aan.

bron: Visionears

bron: Visionears

Tekst
Ik vind niets irritanter dan een tekst lezen waarin ik een spel – of typefout ontdek. Ben je er nou zelf niet zo goed in, laat het dan door iemand checken die dat wél is. Ook vervelend: woorden waarvan je niet weet wat ze betekenen en die tijdens het lezen moeten opzoeken. Natuurlijk hoef je niet de simpelste woorden te gebruiken, maar ook niet de moeilijkste. Probeer er anders voor te zorgen dat de woorden worden uitgelegd in de tekst.

bron: NCRV mediablog

bron: NCRV mediablog

Samenwerking & nazorg
Als ik voor Op sportdate met Kate heb meegedaan met een sportles, zorg ik altijd dat ik de naam van de organisatie noem in mijn artikel. Vervolgens stuur ik deze ook altijd nog even naar hen door, laat ik ze weten hoe ik het vond en zeg ik nogmaals dankjewel. Dit soort dingen helpen er volgens mij bij dat zij het artikel dan ook vaak delen via hun social kanalen, wat uiteindelijk weer meer lezers oplevert.

bron: Meditrainer

bron: Meditrainer

Benieuwd naar deze column? Klik dan hier.

Heb jij nog andere tips voor meer volgers? Laat het dan weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s