Bijzondere amuse en een origineel concept

Het is vrijdagavond half negen en dan ineens bedenk je, je dat het toch wel een goed plan is om nog even uit eten te gaan. Maar dan komt de vraag is het niet te laat? Zijn de keukens niet om half tien al dicht? Eigenwijs als we zijn, te lui om zelf nog te koken en omdat het gezellig en lekker is gaan we toch een gokje wagen. Overal in Leiden zijn de restaurant afgeladen vol. Het is vrijdagavond en ook nog eens Couverts Dinerweek dus dat verklaart een hoop.

Uiteindelijk eindigen we in de Dende wat ik al jaren ken van lunchen, borrelen of een koffietje drinken maar waar ik nog nooit voor het diner ben geweest. We krijgen een gezellig plekje aan het raam toegewezen. Het is erg druk waardoor we niet direct geholpen worden, maar dit is geen enkel probleem. Uiteindelijk worden we heel vriendelijk geholpen en nemen ze de tijd voor ons.

Als eerst de vraag of we bekend zijn met het concept? ‘Nee eigenlijk niet dus kom maar door’. Ik ga het zo goed mogelijk proberen uit te leggen, maar bij de Dende werken ze dus met plankjes. Deze plankjes zijn gevuld met kleine gerechten die je samen kunt delen. Je kunt zelf kiezen wat voor soort plankje je neemt; vis, vegetarisch, vlees of een combinatie. We zijn het unaniem eens en gaan als voorgerecht plankje voor de vis en vlees combinatie en als hoofdgerecht kiezen we het vlees plankje geserveerd met frites.

IMG_6128

Maar voordat we aan dit feestmaal beginnen worden we verrast met een amuse. Een hele bijzonder als je het mij vraagt. Het lijkt wel een potje aarde met een plantje en dat moet het ook voorstellen. Deze amuse bestaat uit een witte chocolademousse met daarin fijngemalen bieslook en de aarde is gemaakt van gedroogde zoute olijven, hele zoute! Een smaakexplosie bij het proeven van deze amuse en zeker gedurfd, daar houd ik wel van. De zoute olijven hadden eventueel iets minder heftig mogen, maar pluspuntje als je dit als extraatje serveert aan je gasten.

IMG_6129

Hierna is de eerste ronde aangebroken. Terwijl ik geniet van mijn Jupiler van de tap komt er een plankje met verschillende gerechtjes op tafel te staan. Heel professioneel wordt er netjes verteld wat het allemaal is en ondertussen loopt het water in mijn mond, want ik heb honger! Een stukje buikspek, venkelsoep met forel, ciabatta met carpaccio en gebakken gamba’s. Ik word aangenaam verrast door de venkelsoep, iets wat ik nog nooit op heb. De forel smaakt zo goed en is een beetje vergelijkbaar met gerookte paling, heerlijk! Helaas is het brood wat aan de droge kant en het buikspek is niet mijn favoriet, maar dat is een kwestie van smaak. Al met al een goede eerste ronde en zeker een aanrader.

IMG_6130

Klaar voor ronde twee. Vlees, vlees en nog is vlees. Ik vind vegetarische gerechten best lekker, maar als ik moet kiezen ga ik toch voor vlees. Vorige week at ik een nogal smerige Saltimbocca in Rome, maar deze variant heeft het helemaal goedgemaakt. Dan volgt Pico de Gallo, een Mexicaans stoofpotje, deze eet ik niet helemaal op. Omdat ik al redelijk vol zit ga ik liever nog voor de sparerib als het nog past. Dit stukje sparerib is zo mals dat ik het vlees niet eens hoef af te kluiven. Het vlees valt gewoon van de botjes af, super lekker. De frietjes moet ik helaas aan mij voorbij laten gaan, omdat ik verzadigd ben. Ik neem een laatste slok van mijn Sauvignon Blanc en dan besluiten we richting huis te gaan. Dat was weer een lekker etentje buiten de deur voor slechts vijftig euro, maar daar hebben we natuurlijk een fooitje bovenop gedaan.

Dit was mijn oordeel over het diner bij de Dende, laat gerust een reactie achter!

Vanavond ga ik heel asociaal weer uiteten. Ik wil de Couverts Dinerweek natuurlijk niet onopgemerkt aan mij voorbij laten gaan. Samen met vriendinnen ga ik eten bij City Hall, een verslagje hiervan verschijnt ook op mijn blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s